Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 19 juli 2015 23:45

Så var det söndag och dess namn är Kristi Förklarings dag. Husse åkte iväg för skylta till friluftsgudstjänsten, som skulle bli vid Avlassen, en sjö som ligger Boda församling. Folk kan ju åka vilse på småvägarna annars. Gudstjänsten skulle hållas vid stranden på det s.k Kontorets tomt. Tidigare ägde Skogsbolaget Kopparfors stugan men friköptes så småningom.

       

Pär Anders Långsvens och ägarna av stugan hade ordnat med altare och annat så det skulle fungera. De hade trimmat av och klippt, det var verkligen välkomnande.

Prästen Rudman kom strax och han hade fått karta av Långsvens, "skyltningen var bra, det gick inte att köra fel" sa han. Det kom lite folk undan för undan och slog sig ner i det sköna vädret med sjön som altartavla. Det var en svag bris så knotten höll sig borta.

   

Bruset från forsen hördes som ackompanjerande sorl.

 

En båt med tre fiskare gled ljudlöst i fjärran.

     

Rudman predikade och predikade belysande dagens text.

       

Pär Anders läste en text och Karin från "Kontoret" bad förbön.

   

Intill låg en flotte och gungade rogivande. Nästa år spånade man om att ha gudstjänsten på flotten ute på sjön.

   

Frun i huset berättade om Kontorets historia, om alla namn som fanns skrivna på väggarna. Hon hade gjort en skrift om detta som flera blev intresserade av och kände igen bl.a. namnen nedan: 

 

 

Flera av besökarna var väldigt intresserade av orgeln som Husse spelade på. Det är en tramporgel som ser ut som en resväska, lätt att bära med sig överallt på frilufts-gudstjänster där det bnormalt inte finns ström. När det var auktion efter körledaren i Rättvik-Bodakören, Åke Sundberg, ropade Husses mellandotter in orgeln för 30 kronor, sedan ville hon inte ha den och sålde den till Husse för 50 kronor. Hon är ett affärsgeni!

 

Rudman ville inte vara med på bild.

 

Så var det dags för fikakorgarna. Det svepte en härlig koffeindoft runt om sjön. Tuttulmackor med mesost och skinka. Äppelkaka med lite citronsmak. "Nu är det fest i Kapernaum" skulle Husses mor ha sagt.

Det låg lite gamla bruksföremål på en stubbe intill, som kommit fram ur jorden när Sture grävt.

   

Husse tackade för sig liksom Rudman, som skulle på barndop i Gulleråsen.

Husse plockade in skyltarna vid vägen och åkte hem till mig. Matte hade lunch klar så det var bara att äta. Sedan iväg till Dådran där det skulle bli musikgudstjänst. Det var Viskraft från Svärdsjö som höll en jättefin stund med vackra sånger. Anna-Karin bor i Linghed, Anna i Bengtsheden och Sara i Linghed.

  Det var mycket folk som kom och lyssnade.

Under tiden hade Matte fått mail av en ivrig gentleman i pensionsåldern som ville ha porträtt av kyrkoherdarna som varit i Bingsjö-Dådrans församling genom tiderna. Han tyckte att bloggen som jag gör automatiskt skulle komma upp då man går in på pastoratets hemsida? Vilka funderingar folk har? Det är ju min blogg som jag försöker få ihop ibland. Min kompis Eva Ollén håller nog med mig.

Hur som helst så såg prelaterna ut så här:

            Så var söndagens id avklarad och har vi tur så får vi kanske semester.

I Bûdgården är det full ruljans med att taka uthuset med plåt. Duktiga hantverkare i familjen.

Nere på Rockvägen, vägbiten som går från Dalstugavägen förbi Gengaskurvan har det spridits vasst bärlag som väg-fyllning. Mattes bil fick punktering av dessa sylvassa stenar. Konstigt att sådant grus används där bilar ska köra, Backhans i Torrberg sa att flera tinmmerbilschaufförer är förtvivlade över att det grusas med sådant som skall vara som fyllning på annat sätt.


Av Walters Edénius - 18 juli 2015 23:45

Nu börjar flädern vid gantuse att slå ut sina vita korgar med blommor, som kan ge så god dricka om man inte är katt förstås, för då är det grädde från Bingsjö Livs som är det bästa man kan få. Det verkar inte vara så mycket ohyra på flädern i år som tidigare år.

 

I carporten har nu den grå flugsnapparen slagit sig till ro och boat liksom ladusvalan.

 

I går kom Husses yngsta kôlla med familj och sin ungerska Wiszla. Det är en fågelhund utan vingar. Barnbarnen älskar att sitta på traktorn och låtsas köra.

       

För att inte tala om vattentunnorna och deras innehåll.

       

När Husses kôlla skulle gå ut med barnvagnen så Ivar skulle somna tog hon Wiszlan med sig. Innan Nygårds-korset i Bûdbåkkan hade den långa svarta och giftiga Bûdhuggormen Botvid, ringlat sig ut mitt på vägen, hunden blev förstås nyfiken och rusade fram för att nosa. Då satte ormen tvärt gaddarna i hunden nos. Hunden började snart må illa och kräkas och bli svajig på benen. Det syntes två små hål efter gaddarna. Det blev ilfart till hundsjukvård och dropp, sedan återhämtade sig hunden.

Barnbarnen var kvar här, varefter Husse och Matte skjutsade ner dem till Rättvik för att förenas med familjen.


Idag lördag skulle det bli bydokumenationsträff i Gulleråsens bystuga. Matte är ju bördig från den byn lite här och var i gårdarna vad det verkar. Hon och Husse packade pärmarna och åkte dit för att träffa lite gamla bekanta.

Hagelins skötte datorn och ledsagade dem som behövde assistans.

   

Matte och hennes släkting Lâggar Royne började gå igenom gamla handlingar och flera frågor fick sina svar.

   

Det fanns många gamla skolkort i pärmar från Gulleråsens byskola däribland detta.

 

Länsmans Greta och Westman kollade intresserat igenom gamla byhandlingar.

 

I Gulleråsens bystugu håller man starkt på tiden och man ändrar inte onödigtvis vägguret från vintertid.

 

Hansers Roland från Västombäcken hade med sig för uppvisande en gammal spinnrock som var kompletterad med svarvutrustning.

   

Det var många bybor och bybor i förskingringen som träffades och delgav generöst gamla foton och uppgifter från sina respektive gårdar. 

             

Så bar det av mot Bingsjö för att ta emot ett brudpar som skulle vigas.

Det var ett ungt par från Backa som funnit Bingsjö kyrka varit den helgedom som passade. De hade i motsats till många andra brudpar en liten bil som skulle köra dem till bröllopsfesten.

   

En tvillingsyster till denna rättvikskôllan bakom bilen sjunger med i Husses bodakör.


De ville "provgifta" sig innan de gästerna kom och Matte fick agera präst en stund.

 

Undan för undan kom musiker och dansare som skulle medverka.

     

En av gästerna var kvinnan som bodde i Danles en sommar för länge sedan och var konstnär. Hon cyklade hela tiden från Rättvik till Bingsjö med sin dotter.

   

Det blev ett högtidligt och speciellt bröllop som är värt att minnas. Mycket folk och många i dräkt. T.o.m en ledarhund var med på bröllopet.

   



     

Brudparet gick in till kyrkan med en nyckelharpspelare som spelade en gammal brudmarsch från Nås.

   

Härligt! Hoppas på en god framtid för de lyckliga tu.

   

Tranorna på Kringlôn var färdiga med sina bröllopsbesvär.

 

När Husse och Matte städat upp och sopat ihop grötriset från kyrkfåstre åkte de ner till Sågstugan för att leta efter ett paraply som Mattes mor lånat på fiskepesten, men det hade fått ben.

Det var väldigt lugnt och spegelblankt på Amunjen.

   

Av Walters Edénius - 15 juli 2015 23:45

Igår var det full dag i alla avseenden i Boda. Efter slutfasen på kontoret innan semestern var det på eftermiddagen andakt på Backåkern att spela på, där Tomas Jansson var tjänsgörande präst. Det var inte så många besökare denna gång, flera sjuka och trötta. Men Gulli var igång som vanligt och resonerar om det som är på TV, ute i världen och det som hänt i grannskapet. Vilken skärpt människa i så pass hög ålder!

Tråkigt var att Ingels Bror avlidit, denna kraftkarl och sportsman genom tiderna. Han har vunnit många stora skidtävlingar, han tillsammans med framlidne brodern Albert skötte om och spårat skidspåren i Boda. Han spelade munspel i Boda Spelmanslag. För några år sedan, då det var en rockkonsert med Klöver Tre i Boda kyrka, fick Ingels Bror hjärtstillestånd och kyrkan var fullsatt och det fanns flera sjuksköterskor som satte igång med hjärt-lungräddning och så kom kyrkans hjärtstartare till pass. Sedan har Bror kommit åter i hälsan och promenerat rak i ryggen som alltid runt i Boda. Tråkigt det som skett men han lämnar glada minnen efter sig.

Under andakten kom Roséns Sigvard infarandes tillsammans med sitt syskonbarn och vinkade och tjoade glatt som alltid. Vilka solstrålar det finns!

Efter andakt åkte Husse upp till kyrkan för att ta emot Åke Wänn med sina musiker som skulle hålla konsert senare på kvällen.

Där satt Knapp Barbro som kyrkvakt och blev jätteglad att få sällskap en stund innan hon åkte hem till sin Nils.

Åke Wänn är en multimusiker som trakterar en mängd instrument, piano, orgel, fiol, nyckelharp, 25 blockflöjter mm.

Det kom en del körfolk från Husses Bodakör så var det många turister. Så det blev närmare 50 personer till slut.

         

Här står Åke med sin lillasyster Sara, som är organist i Kista utanför Stockholm.

Klockan närmade sig 21.00 när Husse åkte mot Bingsjö. Matte hade jobbat på kyrkogården hela tiden. Men på kvällen, när hon skulle klippa ur roshäckarna blev det så mycket knott så hon höll på att stärva å. Då blev ä bara får mitje!

Så blev det bara att fika och fälla in hovarna.

Onsdagen ringde klockan onödigt tidigt. Men det var personalsamling i Rättvik för all i tjänst varande personal.

Efter den seansen skulle Husse iväg och besiktiga pastoratets bilsläp. På stavägen hade blinkerns på släpet slutat fungera, typiskt. Ollas Sanny bytte glödlampa, men det hjälpte inte. Det var något glapp i kontakten. Gifting sprayade 5-56 och ruckade på kontakten. Så började det fungera igen. Skönt. Direkt till bilbesiktningen och två män tog emot Husse bl.a Zündappmannen från Lenåsen. Allt fungerade och det vara bara att åka och hämta upp Matte som var och handlade blommor på Karlehags eftertr.

Så gick resan hemöver och Matte fortsatte på kyrkogården medan Husse åkte hem och klippte en del av gården.

Under tiden övade Wänn & Co i kyrkan inför kvällens konsert.

Det kom mycket folk även till Bingsjö kyrka på kvällen och det gjorde samma fantastiska program än en gång. Det kom folk från Svärdsjö och Falun bl.a förutom ortsbor i Finnmarken.

   

Här står kvartetten som glatt så många. Vilka glädjespridare.


Husse och Matte åkte hem och fikade och sedan nattinatti. Jag längtade efter dem hel dagen, men jag fick färsk kattmat sedan tog jag en promenad och kollade om Johan med familj var kvar i Päkkos.


Få se vad morgondagen har i sitt sköte?






Av Walters Edénius - 12 juli 2015 23:45

Nu äntligen är söndagen inne då Trio LiGoLi från Stockholms södra förorter kommer till Boda och Bingsjö kyrkor för att sjunga och spela. Men alla tre har ju viss anknytning hit. Allramest Ulrika som har Källassens eller Goliats by i sina rötter, Charlotta har Norrbärke i sinnet och Anders lite anknytning till Djura.

På förmiddagen sjöng de i Boda kyrka och de kom drygt 30 personer och de märktes att musikframträdandet uppskattades av åhörarna. Hanséns Anna gick fram och kramade Ulrika efteråt, de har ju viss anknytning till varandra.

Längst ner i Boda kyrka finns det en tavla som kompletteras allt efter behov. Där står de kyrkväktare och kyrkomusiker i Boda församling uppradade kronologiskt med skrivna snygga bokstäver.

 

Husse lär aldrig få en guldklocka för så länge får han inte existera på sin post. Och det är nog tur för alla.

Efter musikgudstjänsten i Boda åkte Husse hem och åt lunch. Matte hade varit hemma under tiden och trimmat runt rögåln. I stugorna runt om var det folk som vistades. Nere i Bûdgården fanns två barnbarn som redan är språkgenier, de talar spanska och italienska som ett rinnande Medelhav och svenska förstås sedan pluggar de engelska. Vilken fantastisk gåva att ha med sig av bara farten i framtiden. Språk som alltid öppnar nya världar. Men vi hankar oss fram på Bingsjömål och Bodadito.

I Bingsjö kyrka på kvällen strömmade det in mycket folk 88 stycken noga räknat. Det märktes att Ulrika är bygdens dotter.

De gjorde en enorm succé med sitt program, applåder hela tiden. Extra nummer.

     

Ulrika fyllde år samma dag och hennes spelkompisar och hennes dotter hade ordnat med cider att dricka och skåla med efter programmet ute i det vackra vädret. Hall Ewa hade också dukat upp med kyrkkaffe och härliga chokladrutor.

                 

När alla gått och trion packat ihop sina prylar åkte Husse och Matte hem en stund, sedan var de bjudna ner till Goliats vid Amungen på kvällsfika. Margareta hade införskaffat en myggfösare som placerades bordet, den fungerade perfekt. Härliga samvaro, glada tillrop och vackra vyer. Sommarkvällsvärmen lät dock vänta på sig till septemberjakten.

     

Så var helgen över och imorgon måndag åker Trion hem till Ekens södra del. Husse jobbar i Boda och Matte i Bingsjö.

Av Walters Edénius - 11 juli 2015 22:30

Tidigt på morgonen åkte Husse och Matte till Boda kyrkby. Matte städade i prästgården och Husse spelade på Ollas Ingas begravning. Ollas Inga bodde på Silverberg men var född i Fors by i Djura, där hon växte upp och arbetade i skogen bl.a

När Husse 1999 startade Bellatrix-kören i Boda som en nybörjarkör sjöng Ollas Inga med där en period.

De anhöriga hade valt en väldigt vacker kistdekoration med blandade sommarbommor.

Ingas granne, Bibbi Backlund, sjöng tillsammans med Ingegerd och Utbys Börje tre sånger.

     

Prästen Rudman berättade i sitt griftetal om Inga och hennes liv genom åren. En personlig berättelse om hur ett liv gestaltat sig.

Efter den högtidliga begravningen åkte alla till Prästgården för att umgås under minnesstunden.

Husse och Matte åt lunch uppe på bôttn och for sedan iväg till Dådrans kapell där det var Musik och Lyrik med trubaduren Nils Birgersson och fäbodbrukande poeten Viktoria Thörnqvist. Utanför kapellet var det drösvis med knott. Knotten satte sig i kläder och kalufs m.m och följde på det sättet med in.

Viktoria har dokumenterat Prästbodarna och varit lekunu där med Got Berra några år, men nu är hon i Bjurs i Finnbo.

Nils Birgersson och Husse är gamla bekanta. Han är född i Siljansnäs i byn Klockarberg västafår, som man säger där om byarna västerut. Klockarberg är en finnby och där talade man inte Siljansnäsmål utan en annan brytning som påminde om Säfsnäsdialekt eller därifrån krokarna.

   


 

Lars-Erik höll i trådarna och berättade om de kommande två veckornas olika programpunkter.

 

Sedan blev det hästsläpp. Nu äntligen skulle Dådran få sin egen häst. En häst i den bruna malmens färger skiftande i det gråa stålets färger.

         

Det var mycket folk som kom på denna speciella dag i Dådrans historia.

   

På väggen i sakristian fanns ett foto av Finn Britts mormor som först kom till Dalstuga kanske som lekunu?

    På kägelbanan var det full fart med tävlingar. Familjen Ljunggren hade födelsedagsfest för Ingegerd, som för övrigt är bördig från Dådran.

Husse och Matte åkte hem för att ladda inför söndagens stora dag som skall gå i Fru Musicas tecken.



Av Walters Edénius - 9 juli 2015 23:00

Igår efter jobbet åkte Husse och Matte till Sågstugan nere vid Amungen. Mattes mor bor där några dagar nu under sommaren. Det är gamla tiljor för henne att trampa. Hon bodde där även som litet barn, men då var det sex personer som trängde ihop sig.

           

Inifrån ser man Amungen över dansbanetaket. Bekvämlighets-inrättningen är bara ett stenkast från sovrumsväggen.

 

Trots att det regnade ihärdigt åkte folk ner till kasen och kastade brännbart avfall.

Hundarna måste ut i alla väder, deras Hussar och Mattar rastade familjedjuren omsorgsfullt.

 

Bûd Sonja hade skjutsat Mattes mor till Sågstugan och nu inom kort är den beryktade fiskefesten i an-nalkande, den som många inte vill undvara.


Husses mellankôlla ville att Husse och Matte skulle följa med till Svôdn vid Romme för att besöka strutsfarmen.

Det var en riktig folkfest där med många familjer och det fanns både mat och fika att inmundiga. Strutskött, strutskorv, strutsfjädrar, strutsägg ja allt med struts såldes.

Strutsarna själva höll koll genom Gunnebostängslet.

         

Det stod tre medlemmar ur Traktorernas Pensionärsförbund där till beskådande.

 

Från strutsfarmen reste sig Stura Tunas kyrktorn genom grönskan.

 

En falk ryttlade över gärdena. Tornfalk skulle man kunna tro med tanke på den bruna översidan.

       

Två av Husses barnbarn gillade att köra traktor på den gjutna plattan. Perfekt träning för att få rattvana, men det går ju åt diesel i fordonen.

     

Det fanns ett mindre hus i vilket ungfåglarna hölls.

   

Så var det roliga slut och färden gick åter hemåt, strutsarna stod och vinkade av?

     

Husse och Matte stannade till i Kvârsvôdn och kikade på en fin cittra som var till salu, en blivande mollcittra.

  

Av Walters Edénius - 3 juli 2015 18:00

Det blev för mina kära att packa bilen full med diverse utensilier som behövs när man ska på spelmansstämma. Skönt att vara katt och slippa resa i denna hetta.

Bonden sjunger på Vallen "Här är Gudagott att vara" eftersom det går så smidigt med höet i år. Drängen kör med hövändaren och Bonden med sin Maka. Hem går hölass på hölass.


Så åkte Husse och Matte iväg, efter att ha vattnat plantor och krukor, samt sett om hönsen och mig (naturligtvis).

De hade ställt kosan mot Ljusdals Stadshotell, där Husse hade beställt rum för två nätter.

De åkte genom Alfta, Bollnäs, Vallsta, Järvsö och så framme i Ljusdal.

Det var lite tragikomiskt det hela också. Begravnings-entreprenören från Ljusdal som ombesörjde Astrids begravning under förmiddagen i Bingsjö, glömde en portfölj, så Husse och Matte tog den med sig till Begravningsbyrån i Ljusdal. Det kan man kalla att Bingsjö församling har en gedigen service.

Väl framme på hotellet och att rumsnyckeln erhållits, for Husse och Matte iväg till Delsbo där stämman inleddes redan på fredagkväll.

   

På Gammelgården fanns en stor kniv, som kanske syftade till något lokalt och känslostormande i Hälsingefolkets temperament. Vad vet jag? Många gamla byggnader stod inramade av gärdesgårdar. En tös satt och målade av ett av husen.

 

Matte har ju viss sekundär anknytning till Delsbo genom en Winblad von Walter. Därifrån har Matte och hennes släktingar på sin fars sida fått namnet Walters.

 

Det blev lite släktforskningar och samtal med folk som kunde historien kring Winblad von Walter och dennes släktingar.


Det spelades både här och var, och på logen var det dans till olika konstellationer.

En liten flicka hade en vacker hårfläta uppsatt.

 

På en utedansbana dansade ungdomar i ovanliga färgkombinationer på kläderna.

 

En man hade annan ekipering. Estetiskt så det förslår.

 

Fina byggnader drog till sig uppmärksamheten. Men vad har man haft denna lilla byggnad/koja till?

   

Så blev klockan mot midnatt och färden gick åter till Ljusdal och nattinatti??


Nu fick Matte vatten på sin kvarn. Det var världens decibel på musiken från Järnvägshaket. Husse och Mattes fönster var precis mot detta etablissemang. Dom spelade, tjoade, stampade, vrålade, ja alla läten som kan frambringas oralt. Musiken var på högsta volym och det var uteservering. Stackars folk som alltid bor i denna del av Ljusdal sommartid.

         

Hotellpersonalen var uppgivna, haket hade tillstånd att vråla till klockan 01.00 Polisen åkte runt där hela tiden. Personalen från pizzerian intill var också uppgivna för alla eventuella kunder gick in till grannbyggnaden.

 

Matte somnade och till slut även Husse.

Folk kom och gick och pratade högt hela natten, alla kulörer på mänskliga varelser uppenbarade sig.

               

När allt tystnat började godstågen att köra och gnissla. Sedan kom fiskmåsarna, skatorna och kajorna. Det var hett på rummet så fönstret måste vara öppet.


Det blev morgon och Matte njöt av att Husse hyrt där. Matte kunde hellre sova på en mjölkbrygga eller under något log-golv i närheten av stämman. Hur som helst fanns det dusch, toalett och härlig frukost.

Så åkte de åter till Delsbo för att delta i varsin kurs. Matte skulle vara med i en viskurs och Husse en körsångskurs.

Matte fick lära sig flera nya visor men samtidigt texter på Bodapolskor, som hon redan kunde. Sedan träffade hon folk som kände till Walter-släkten i Delsbo.

På körsångskursen var det en stomme från en kör i Lund som hette Midnattskören. Det visade sig att Husse var den enda adepten och resten var Midnattskörfolk. Husse fattade inte det först. I så fall tyckte ha den var onödigt att göra så mycket besvär för hans skull.

Men Midnattskörens damer huserade kring Husse och han hade det väldigt fördelaktigt och bra. Avslutningsvis var det en stund i ett gammalt skolhus där man turades om att vara lärare.

       

Husse fick följa med kören till sitt primitiva boende i någon sorts kollektiv. En enorm hälsingebyggnad i flera våningar och annex.

                           

Kören höll på kvällen en konsert i Delsbo kyrka tillsammans med den lokala kyrkokören. Där spelade Klint Olle på dragspel. Klint Olle är en speciell och intressant person som har någon samhörighet med Midnattskörens härbärge. Det finns mycket att läsa om Olle på Google, allt han varit med om och kanske utsatt för.

En bror till körledaren spelade Bachs Air på glas, fantastiskt!

               

Klint Olles bil var en gammal Amazon från -67 med mycket speciell utrustning i.

   


Så började denna kväll avrundas och Husse och Matte åkte åter till sitt rum och till nattens skrål. Nu var det inte bara Järnvägshakets musik som ljöd, utan två våningar ner i hotellet var det disco-afton. Men den senare åts upp av hakets decibel. Husse hade nu öronproppar så denna natt gick bra och Matte sov också.

Härlig frukost och nu så packades bilen för färd till Delsbo igen och den verkliga stämmodagen.

Denna dag började med soligt väder. Från kyrkan i Delsbo gick det spelmän i flera grupper och spelade i riktning mot Gammelgården. Husse och Matte var redan där och hade krupit till vid en vägg, det hade börjat blåsa nordan och regn var på väg.

Matte träffade en spelkompis från Österbybruk.

 

Thore Härdelin, den legendariske Delsbospelmannen, var confrencier för stämman och presenterade alla musiker. Han ståtade i full ornat.

     

Det fanns många vackra klädnader från olika Hälsingesocknar. Husse och Matte sökte efter några med bodakläder eller rättviksdito, men ack nej!

                         

Sedan drällde det förstås av slimsklädda människor såsom Husse och Matte.

           

Husse blev så trött på allt så han lade sig på en bänk och begrundade himlen genom några björkar.

   

Matte hitta en rolig ryggsäck som var sydd av mönster från Delsbo fjustria.

      

Det fanns förstås folk med dräkter från andra håll också  såsom Vingåker och Skön.

   

Klint Olle var också med och spelade på stämman.

       

Så var det nog för Husse och Matte. De tyckte det var dags att åka hem. Det hade börjat regna och blåsa.

Det hände en liten fadäs, när Husse satt mot en vägg med en regnkappa över sig. Intill låg en äldre gentleman raklång på gräset. När Husse skulle packa ihop så blåste hans regncape iväg och hamnade som ett bårtäcke rakt över mannen. Han började röra på sig därunder och stirra oförstående på Husse då han drog bort draperingen. Men sa inget, Husse bad om ursäkt!


Nu åkte de hemåt som sagt samma väg, fast de tog genvägen via Vallsta direkt ut mot Bollnäs.

Här hemma var det tre tjejer och en hund som kom från Finnbacka vandrandes. De gick ner till Trollstenen och ålade sig igenom den, slanka och smidiga som illrar. Jag smög på dem och kollade. Jag hörde att de sa något om "synd att inte Bûdfôltje var hemma så vi kunde få kaffe!"


Husse och Matte kom hem så småningom och började packa ur och spola av bilen. Bonden och hans fru trimmade under tråden. Det var knottigt utöver det vanliga så även Bonden och hans fru gav upp. Det är nog rekord i år på knott.

Av Walters Edénius - 3 juli 2015 16:45

Igår var det dagen efter stämman. Husvagnar och andra övernattningsfordon lämnar successivt Bingsjö. Mats hade varit snäll och krattat grusgångarna på kyrkogården redan tidigt eftersom han skulle ner till Rättvik och jobba. De övriga kyrkofunktionärerna höll på att packa ihop sina prylar. Matte åkte iväg och jobbade i Boda och Husse var kvar i Bingsjö.

Det kom ett ungt par, där kvinnan var byggnadssnickare, från Nyköping som ville upp i kyrktornet för att se konstruktionen. Hur timmermännen jobbade förr. De var också in i likboden och kollade på kistkylen under golvet.

Matte kom åter till lunch och de åkte till Dalstuga för att vara med om boksläppet på Torsgården. Dalstugas avhållna lärarinna Grälls Inger Lind har skrivit en bok om hennes tid som lärare i trakten. Matte har också gått för henne.

Husse har jobbat med henne i Ingels skola under körsångstimmarna. Nu har Inger ett fjås i Siljansnäs, som är svärfar till Husses äldsta dotter. Hur det kan bli när hjärtan möts!

Här sitter "fröken" och lämnar ut sina böcker tillsammans med sin syster på höger sida.

Matte och Nygårds Britta sitter på vänstra sidan.

   

Husse och Matte åkte hem och klippte av gården snabbt. Hos Pajases och Bûd Sonja var det verksamhet.

Idag var det begravning i Bingsjö kyrka då Astrid Lindqvist från Finnbacka skulle jordfästas. Prästen Rudman höll ett mycket vackert tal om Astrid, där han berättade om hennes liv och leverne, det blev en fin avslutning på ett långt liv. Döttrarna hade plockat blomster på gården i Finnbacka och smyckat kistan.

 

Många bybor i Finnbacka, släktingar och grannar från Järvsö hade kommit.

De yngre gästerna hjälptes åt att fläta håret.

 

Husse och Matte åkte hem så småningom efter att ha plockat undan. De skulle åka till Delsbo och vara med på den omtalade Delsbostämman. Mer om detta sedan. 



Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards