Direktlänk till inlägg 19 oktober 2013

Omväxlande vecka

Av Walters Edénius - 19 oktober 2013 19:27

Farväl farväl till Bondens fina och välmående djur som fick komma hem till gården under veckan. Det börjar bli kallt och snöigt nu undan för undan och djurägare med känslor tar hem djuren när vintern står för dörren.

Husse var ner och träffade kyrkvaktmästare Pettersson i Rättviks kyrka på onsdagen för att lämna noter till sommarens konsert i Dådran. Det blir inga sånger av Jokkmokks Jokke denna gång. Alla oroade kan känna sig säkra. Vid handikappingången höll Swahn Göran på och byggde ett kök till kyrkkaffena. Så det blir nära för kaffekokerskorna att hämta vatten till pannorna.

   

Så olika livet ter sig, när Matte skurar kyrkgolvet i Bingsjö bär hon hinkar med skurvatten från verkstaden. Det går åt över 200 liter. Matte skulle också känna för vatten på närmare håll. Undrar hur många liter kaffe dom ska koka i Rättvik?

När Husse skulle räkna igenom hönsen var Maj-Britt borta. Duvhöken har slagit klorna i den. Maj-Britt låg i ena hörnet av hönsgården med blodig och uppfläkt strupe. Fullt med fjädrar över allt. De övriga hönsen satt bara och tryckte i ett hörn. Varför kan inte duvhöken ta nötskrikor och skator i stället? Denna höna var så personlig med Husse, gick alltid honom till mötes, stod alltid vid hönsgårdsgrinden och tittade när Husse åkte iväg. Precis som om hon säger "kom hem snart igen och gräv mask". Husse brukar hacka mack åt dem. Kycklingarna står ibland på spaden när Husse gräver.

De har nu blivit så stora att de börjar sitta på vaglarna.

   

Än så länge vet vi inte hur många tuppar eller hönor som finns i kullen. Men fler och fler börjar mucka gräl med varandra och dessa lär nog vara tuppar.

 

Matte skördade sina morötter ena dagen och hönsen fick ta hand om blasten, vilken de tog sig an med glädje.

Igår åkte Husse och Matte till Enviken för att hämta ut paket på macken. En hög med älgjägare stod och pratade vid en väg i Lamborn. De lyste väldigt grannt med sin brandgula kläder. En av dom såg ut som en Bingsjöpojke.

I veckan när Husse åkte till Boda kyrkby för att jobba satt det jägare alldeles intill vägrenen. På Bingsjöskiftet satt Leif Nylander och vinkade igenkännande. Kusjerkers Gunnar bil stod också inkörd där i närheten. Närmare Hållberget och förbi stod det bilar här och var. Det har varit en stor aktivitet i skogarna denna vecka.

Idag åkte Husse till Boda kyrka för att spela på en begravning. Efter Lidberget hade en liten torrtuppa blåst ner över vägen.

 

I Prästgården höll Ovanmyra Matglädje på att ordna med begravningskaffet inför dagens minnesstund. Husse hämtade sina noter och åkte upp till kyrkan för att öva en stund. Mattias från Siljans Begravningsbyrå kom och arrangerade kring Helge von Knorrings kista.

 

Helge var en av de storspelmän i Boda Spelmanslag som varit med och grundat laget. Han hade till och med spelat upp för märket Riksspelman. Husse var ombedd att spela musik av bl.a Helges farfar. Pererik Moreaus från Orsa, som komponerat Koppången var där och spelade fiol. Husse kompade på orgeln.

 

Flera av barnbarnen bar sockenkläder. Barnbarnet Kristina var verkligen vackert klädd i sin vackra bodadräkt, liksom hennes kusiner i leksandskläder. Leksandsdräktens sorgmagd med sin gula färg och svarta ränder är en stilig markering på allvaret. Vad högtidligt det är när dräkttraditionen vidmakthålls.

Husse åkte efter begravningen till Bingsjö kyrka för att öva med Bingsjökören, Alla Helgons Dag står för dörren och då skall körerna sjunga liksom till Första Advent och Jul.

Matte tog en promenad ner till Lutherkroken för att lifta med Bettan eftersom bilen var i en annan del av socknen.

Det var en givande övning med mycket nötande av stämmor som plötsligt föll på plats så samklangen blev ren och harmonisk.

Lindgrens Hans från Finnbacka hade glömt sin gitarr då han spelade under älgmålsbönen. Han hade ingen tanke på gitarren under älgjaktsveckan, men nu när han packade och skulle hem erinrade han sig "Men va 17 är min gitarr?" så ringde han och fick svar. Husse och Matte visste inte alls vem som ägde den glömda lådan som ingen saknat på en hel vecka. Men det var ju inte vilken vecka som helst.

Äntligen hemma hos mej. Alla kvarvarande hönsen satt på vaglarna och jag låg i fåtöljen. Matte hade städat köket grundligt innan körövningen. Skurat de breda golvtiljorna med såpa. Vad rent det doftar här hemma! Skönt att mitt värdfolk inte slarvar med städningen!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards