Direktlänk till inlägg 18 augusti 2012

Allt möjligt i blandad kompott

Av Walters Edénius - 18 augusti 2012 23:45

I går morse satte Husse på de nyluftade däcken på cykelkärran Matte fått av Göstas Lars i Näsbyggebyn. Här blir det en provkörning med den friska luften och de lagade däcken.

 

Husse måste vara nere i Rättvik hos Toivo igår kl. 13.00 Det var något med bilen. Jag vet inte så noga. Under tiden försökte jag trösta Bonden som jobbade på Vallen med höet i all svett och i alla tårar. Husse hade behövt varit hemma och givit i någon mån ett tafatt handtag. Jag hade hoppats att Husse satt ut ett fat med grädde åt honom, som han gör åt mig, men icke sa Nicke. Men dessbättre torkade höet ännu mer av ångorna från Bondens egen febrila hetta.

I Rättvik provkörde Toivo bilen och trodde att den skulle uppgraderas via datorn. Samt att ...-ventilen skulle bytas. Och att brömsoken låter för djävligt. Husse bad honom uppgradera bilen till en Mercedez. Men det skulle ta alldeles för lång tid, då skulle såväl Husse som Toivo vara på flera alnars djup innan detta vore slutfört.

Sedan åkte Husse till Gummiverkstaden för att kolla ett däck som drev 2 hg var fjortonde dag. Ett minimalt hål anträffades och lagades.

Husse och Matte beslöt att ta en fika vid Södergården mitt framför Eriks Färg. Bakom ena fönstret på våningen högst upp fanns det nog något spännande, det var lite moras och skrot som syntes genom rutan.

 

Knapp Greta var också ute på stan och handlade. Hon är trädgårdskôlla på kyrkogården om somrarna.

 

Monica Danielsson från Nedre Gärdsjö eller numera Gâtugålar i Boda cyklade fram och åter på Storgatan. Först med en cykel och sedan med en annan. Hon skulle säkert köpa ny och var ute och provkörde.

 

Men Snälles Elsi behöver ingen ny cykel, hennes går som smort längs gatorna. Hon tyckte det var väl dött i Rättvik nu när alla gamla fina bilar åkt hem och turisterna börjar ge sig iväg. MEn snart blir det körsång i Boda igen och då skall hon häva upp sin sopran till skyhöga höjder.

Nu hade Husse och Matte uträttat det som gick att uträtta, det var dags för hemresa. Vid Katthelvetet försökte Bo Leopold hinna ikapp en timmerbil. Han tog ut stegen, men det hjälpte föga.

   

Idag var vädret mulnare och det hängde liksom i luften. Bonden och hans fru kom upp med tidningen och han tyckte att Husse skulle hålla sig hemma och finnas till hands och inte gå och skräpa på Rättvik. 

Husse och Matte skulle till Finnbacka för att skjuta lite på älgbanan. Denna dag var den sista för att skjuta godkänt och därmed få jaga älg och björn.

Knutes Göran kom från älgfiguren efter att ha plåstrat om den.

   

Fröjd Sven vet hur man skall sikta liksom alla de andra rövarna i Kamomillastad.

   

När alla var klara var det dags för allvaret och dagens id. När Husse och Matte åkte hem gick det en älg över vägen i närheten av Skärbergsvägen.

     

Matte hade ett ärende upp till Päkkos Svea, så färden fortsatte dit. Där var också Päkkos Margit och Päkkos Hans. Det är fin utsikt från gården på höjden.

   

Vilket vedförråd Nylander Åkes mågen har!

 

Husse och Matte åkte hem. Husse skulle köra in all otäckt ved och Matte skulle ner till sjön och skölja dukar och gardiner. Vid sjön var det husvagnskampare från Bollnäshållet som skulle kasta efter fisk.

Matte fick låna en jättesäck av Bonden att förvara sitt vinterhö i. Hon fyllde den och körde in den i garaget, sedan hissades säcken upp i taket. Kanske det skulle hindra råttorna något för att boa.

   

Innan läggdags gjorde de en tur för att kolla hur det såg ut på Blåbergsåsvägen, de for upp till Våttberg och till vändplanen innan Saltlok. Nya hyggen hade tillkommit sedan sist. När de återkommit ut på Dalstugavägen svängde Vattumyrsmannen upp på Blåbergsåsvägen för att uppleva samma sak innan John Blund slöt ögonen på folket i byn.


 
 
Annica87

Annica87

19 augusti 2012 19:53

Snygg bild på husse.

http://bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards